Διάμεση Κυστίτιδα

Interstitial Cystitis
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 05/12/2017 - 14:26

Περίληψη

Η  διάμεση κυστίτιδα (IC)  είναι μια κατάσταση που προκαλεί δυσφορία ή πόνο στην ουροδόχο κύστη και κάνει την ανάγκη για ούρηση συχνή και επείγουσα.
 
Είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες, και τα συμπτώματα ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.  Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν πόνο χωρίς επείγοντα χαρακτήρα ή συχνότητα.  Άλλοι έχουν επείγοντα χαρακτήρα και συχνότητα χωρίς πόνο.    Τα συμπτώματα των γυναικών συχνά μπορεί να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια των περιόδων τους.  Μπορούν επίσης να έχουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Τι προκαλεί την ενδιάμεση κυστίτιδα

Η αιτία της διάμεσης κυστίτιδας δεν είναι γνωστή, και δεν υπάρχουν εξετάσεις για να δείξουν εάν την έχετε.  Οι γιατροί συχνά κάνουν εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων. Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την διάμεση κυστίτιδα, αλλά θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τους περισσότερους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα.
 
 
cystitis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι επιλογές αντιμετώπισης της διάμεσης κυστίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Διαστολή ή φούσκωμα στην κύστη.
  • Καθαρισμό του εσωτερικού της κύστης με ένα διάλυμα φαρμάκου.
  • Φάρμακα από το στόμα.
  • Ηλεκτρική διέγερση των νεύρων.
  • Φυσικοθεραπεία.
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής.
  • Εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

 

Source:  National Library of Medicine

 

=================================================================================

 

Αναλυτικά τα δεδομένα της διάμεσης κυστίτιδας


Τι είναι διάμεση κυστίτιδα IC;

Η διάμεση κυστίτιδα (IC), που ονομάζεται επίσης σύνδρομο πόνου της ουροδόχου κύστης, είναι μια χρόνια ή μακροχρόνια κατάσταση που προκαλεί οδυνηρά συμπτώματα με τα ούρα.

Τα συμπτώματα της IC μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται ήπια δυσφορία, πίεση ή ευαισθησία στην περιοχή της πυέλου.  Άλλοι άνθρωποι μπορεί να έχουν έντονο πόνο στην ουροδόχο κύστη,  ή το αίσθημα της επείγουσας ανάγκης ούρησης,  ξαφνική ανάγκη ούρησης,  ή  ανάγκη για συχνή ούρηση.
Οι γιατροί μπορούν να κάνουν διάγνωση της
διάμεσης κυστίτιδας (IC),  αποκλείοντας άλλες καταστάσεις με παρόμοια συμπτώματα.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία της διάμεσης κυστίτιδας Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η διάμεση κυστίτιδα  μπορεί να οφείλεται σε καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονή σε διάφορα όργανα και μέρη του σώματος.

Τα σοβαρά συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής σας. Μπορεί να αισθάνεστε σαν να μην μπορείτε να ασκήσετε τα καθήκοντά σας ή να φύγετε από το σπίτι σας γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε το μπάνιο πάρα πολύ συχνά,  ή ίσως η σχέση σας πάσχει επειδή το σεξ είναι επώδυνο.

Η συνεργασία με γιατρούς, συμπεριλαμβανομένου ενός ουρολόγου ή ουρογυναικολόγου, μαζί με έναν ειδικό για τον πόνο, μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τα συμπτώματά σας.

Πόσο συνηθισμένη είναι η διάμεση κυστίτιδα (IC);

Η διάμεση κυστίτιδα (IC) είναι κοινή.  Η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει μεταξύ 3 εκατομμυρίων και 8 εκατομμυρίων γυναικών και μεταξύ 1 και 4 εκατομμυρίων ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο.

Ποιος είναι πιο πιθανό να αναπτύξει διάμεση κυστίτιδα (IC);

Η διάμεση κυστίτιδα (IC) μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και κατά την παιδική ηλικία, αλλά είναι συχνότερη σε ενήλικες γυναίκες και άνδρες.  Περίπου δύο φορές περισσότερες γυναίκες επηρεάζονται από τους άνδρες.    Ωστόσο, περισσότεροι άνδρες μπορεί να επηρεαστούν απο διάμεση κυστίτιδα  από ότι οι ερευνητές αρχικά σκέφτηκαν.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διάμεση κυστίτιδα (IC)  εάν έχουν ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης ή φυσικής βίας.

Ποια άλλα προβλήματα υγείας έχουν τα άτομα με διάμεση κυστίτιδα (IC);

Πολλές γυναίκες με διάμεση κυστίτιδα (IC) είναι πιο πιθανό να έχουν άλλες καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,  ινομυαλγία και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.   

Οι αλλεργίες και ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες σχετίζονται επίσης με την διάμεση κυστίτιδα.
Η αιδιοδυνία (Vulvodynia),  το οποίο είναι χρόνιος πόνος στο αιδοίο που συχνά προκαλεί αίσθημα καύσου ή τσούξιμο, ή συσσώρευση, συσχετίζεται συνήθως με διάμεση κυστίτιδα (IC).  Η αιδιοδυνία έχει συμπτώματα που επικαλύπτονται με αυτά της διάμεσης κυστίτιδας.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της διάμεσης κυστίτιδας;

Τα συμπτώματα της διάμεσης κυστίτιδας, όπως η επείγουσα ανάγκη, η συχνότητα και ο πόνος, μπορεί να σας οδηγήσουν σε μείωση της σωματικής και κοινωνικής σας δραστηριότητας και να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής σας.

Οι γυναίκες με πυελικό πόνο ή αιμορραγίες συχνά έχουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, γεγονός που μπορεί να βλάψει τις σχέσεις σας και την εικόνα του εαυτού σας.  Οι άνδρες μπορεί επίσης να βιώσουν πυελικό πόνο που προκαλεί άβολο ή οδυνηρό σεξ.  Μερικές φορές το σεξ μπορεί να αυξήσει τις επιπλοκές του πόνου της ουροδόχου κύστης, που είναι επίσης φλεγμονώδη συμπτώματα.

Οι σεξουαλικές επιπλοκές μπορεί να αναγκάσουν τους ανθρώπους να αποφύγουν περαιτέρω οικειότητα, και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και ενοχή.  Όπως και πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με χρόνιο πόνο, τα άτομα με διάμεση κυστίτιδα είναι πιο πιθανό να υποφέρουν απο απώλεια ύπνου λόγω της συχνής ανάγκης για ούρηση και με άγχος και κατάθλιψη.

Ιατρικές εξετάσεις, όπως οι πυελικές εξετάσεις και οι εξετάσεις Pap είναι συχνά επώδυνες για τις γυναίκες με συμπτώματα διάμεσης κυστίτιδας (IC), ειδικά εκείνες που μπορεί να έχουν μυϊκό σπασμό πυελικού εδάφους.  Μην αποφύγετε αυτές τις εξετάσεις.   Συζητήστε με έναν γιατρό για το πώς να κάνετε τις εξετάσεις της πυέλου και τις εξετάσεις Pap πιο άνετα και πόσο συχνά θα πρέπει να τις κάνετε.

 

 

 

Courtecy:  National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK)

 

Πηγή:

National Library of Medicine