Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Παράγοντες κινδύνου

eye amd factors
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 26/01/2018 - 17:26

Τα δεδομένα για τους παράγοντες κινδύνου σχετικά με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

 

Αυτές οι πληροφορίες αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμού (ΗΠΑ) για να βοηθήσουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να αναζητήσουν γενικές πληροφορίες σχετικά με τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.   Ένας γιατρός που έχει εξετάσει τα μάτια του ασθενούς και είναι εξοικειωμένος με το ιατρικό του ιστορικό είναι το καλύτερο άτομο για να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

 

Προβολή

 

 

AMD WYSK εικόνα ανατομίαςΗ Ωχρά Κηλίδα

Η ωχρά κηλίδα αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα που ανιχνεύουν το φως και παρέχουν οξεία, κεντρική όραση.    Είναι το πιο ευαίσθητο μέρος του αμφιβληστροειδούς, το οποίο βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού.  Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει το φως σε ηλεκτρικά σήματα και στη συνέχεια στέλνει αυτά τα ηλεκτρικά σήματα μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, όπου μεταφράζονται στις εικόνες που βλέπουμε.   Όταν η ωχρά κηλίδα έχει καταστραφεί, το κέντρο του οπτικού σας πεδίου μπορεί να φαίνεται θολό, παραμορφωμένο ή σκοτεινό.

 

AMD normal vs degenetration
Φυσιολογική όραση                                      Όραση με Εκφύλιση της Ωχράς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παράγοντες κινδύνου για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την AMD.  Η νόσος είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί μετά την ηλικία των 60 ετών, αλλά μπορεί να συμβεί και νωρίτερα.   Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την AMD περιλαμβάνουν:

 

 • Το κάπνισμα .  Οι έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο της AMD.
 •  
 • Φυλή .  Η AMD είναι συχνότερη στους Καυκάσιους από τους Αφροαμερικανούς ή τους Ισπανούς / Λατίνους.
 •  
 • Οικογενειακό ιστορικό και γενετική . Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό της AMD διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.   Κατά την τελευταία μέτρηση, οι ερευνητές είχαν εντοπίσει περίπου 20 γονίδια που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της AMD.  Πολλοί περισσότεροι γενετικοί παράγοντες κινδύνου είναι ύποπτοι.  Μπορεί να δείτε προσφορές για γενετικές εξετάσεις για την AMD.   Επειδή η AMD επηρεάζεται από τόσα γονίδια και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα και τη διατροφή, δεν υπάρχουν σήμερα γενετικές εξετάσεις που να μπορούν να διαγνώσουν την AMD ή να προβλέψουν με βεβαιότητα ποιος θα την αναπτύξει.
  Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συστήνει επί του παρόντος τη χρήση γενετικών εξετάσεων ρουτίνας για την AMD αλλα η ασφάλιση γενικά δεν καλύπτει τέτοιες δοκιμές.

 

Ο τρόπος ζωής κάνει τη διαφορά για να μειώσετε τον κίνδυνο για AMD

Οι ερευνητές έχουν βρει δεσμούς μεταξύ της AMD και κάποιων επιλογών τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα.   Μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο για AMD ή να επιβραδύνετε την πρόοδό του κάνοντας αυτές τις υγιεινές επιλογές:

 • Αποφύγετε το κάπνισμα
 • Ασκηθείτε τακτικά
 • Διατηρήστε τα φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης
 • Τρώτε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε πράσινα, φυλλώδη λαχανικά και ψάρια

 

Προβολή

 

 

 

"Courtesy: National Eye Institute, National Institutes of Health (NEI/NIH)"

 

Πηγή: