Ιός Ζήκα

zika virus
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:10

Περίληψη

Ο Ζήκα είναι ένας ιός που μεταδίδεται από τα κουνούπια, αλλά και μία έγκυος μητέρα μπορεί να το μεταδώσει στο μωρό της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά την στιγμή της γέννησης. Ένας άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει τον ιό Ζήκα στον σύντροφό του κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και επίσης έχουν βρεθεί αναφορές ότι ο ιός  μεταδίδεται από τις μεταγγίσεις αίματος.  Έχουν υπάρξει κρούσματα του ιού Ζήκα κυρίως στην Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία, τα νησιά του Ειρηνικού, περιοχές της Καραϊβικής και της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.
 

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν.  Ένας στους πέντε ανθρώπους παρουσιάζουν συμπτώματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις, και επιπεφυκίτιδα (ασθένεια των οφθαλμών). Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια, και αρχίζουν να εμφανίζονται  2 έως 7 ημέρες μετά το τσίμπημα από ένα μολυσμένο κουνούπι.

Διάγνωση

Μια εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν έχετε μολυνθεί.

Πρόληψη

Δεν υπάρχουν εμβόλια ή φάρμακα για να την αντιμετωπίσουμε. Πίνοντας πολλά υγρά, έχοντας ξεκούραση, και λαμβάνοντας ακεταμινοφαίνη μπορεί να βοηθήσει.

Κίνδυνοι

Ο ιός Ζήκα μπορεί να προκαλέσει μικροκεφαλία (σοβαρό εκ γενετής ελάττωμα του εγκεφάλου) και άλλα προβλήματα στα μωρά των οποίων οι μητέρες είχαν προσβληθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Πρόληψη

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν ότι οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να ταξιδεύουν σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση του ιού Ζήκα.  Αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε, πρώτα να μιλήσετε με τον γιατρό σας.   Θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί για να αποτρέψετε τα τσιμπήματα κουνουπιών:
• Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό
• Να φοράτε ρούχα που καλύπτουν τα χέρια σας, και τα πόδια
• Μείνετε σε χώρους που διαθέτουν κλιματισμό και καλύπτουν με σήτες παράθυρα και  πόρτες.

Πηγή:

National Library of Medicine