ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ: Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

West Nile Virus Symptoms
Τελευταία ενημέρωση: Πέμ, 04/10/2018 - 09:29

Ο <<ιός του Δυτικού Νείλου>> (WNV), μια ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο δυτικό ημισφαίριο το 1999 στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με Ιό του Δυτικού Νείλου δεν θα έχουν συμπτώματα.

Περίπου 1 στα 5 άτομα που έχουν μολυνθεί θα αναπτύξουν πυρετό μαζί με κάποια άλλα συμπτώματα.   Λιγότερο από το 1% των μολυσμένων θα αναπτύξει μια σοβαρή, μερικές φορές θανατηφόρα, νευρολογική ασθένεια.

 

Συμπτώματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Δεν υπάρχουν συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους. Οι περισσότεροι άνθρωποι (8 στους 10) που έχουν μολυνθεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν αναπτύσσουν συμπτώματα.

Φλεγμονώδης ασθένεια (πυρετός) σε μερικούς ανθρώπους.  Περίπου 1 στα 5 άτομα που έχουν μολυνθεί αναπτύξουν πυρετό με άλλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, πόνους στο σώμα, πόνοι στις αρθρώσεις, έμετο, διάρροια ή εξάνθημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτόν τον τύπο ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου ανακάμπτουν εντελώς, αλλά η κόπωση και η αδυναμία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.
 

Σοβαρές συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους. Περίπου 1 στους 150 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου) ή μηνιγγίτιδα (φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό).

 • Τα συμπτώματα της σοβαρής ασθένειας περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα, στενοσκόπηση, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία, απώλεια όρασης, μούδιασμα και παράλυση.
 • Σοβαρές ασθένειες μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Ωστόσο, οι άνθρωποι άνω των 60 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα άτομα με ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η υπέρταση, η νεφρική νόσο και τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο.
 • Η ανάκαμψη από σοβαρές ασθένειες μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Κάποιες επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να είναι μόνιμες.
 • Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους που αναπτύσσουν σοβαρές ασθένειες που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα πεθαίνουν.
West Nile Virus
Courtecy: US Center for Disease Control

 

Διάγνωση

 • Δείτε τον γιατρό σας εάν αναπτύξετε τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω.
 • Ο γιατρός μπορεί να παραγγείλει εξετάσεις για να αναζητήσει μόλυνση από ιό του Δυτικού Νείλου

 

Θεραπεία του ιού του Δυτικού Νείλου

 • Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ή συγκεκριμένες αντιιικές θεραπείες για λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
 • Τα αναλγητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του πυρετού και την ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων.
 • Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς πρέπει συχνά να νοσηλεύονται για να λάβουν υποστηρικτική θεραπεία, όπως ενδοφλέβια υγρά, φάρμακα για πόνο και νοσηλευτική φροντίδα.
 • Αν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ίσως έχετε ασθένεια του ιού του Δυτικού Νείλου, μιλήστε με τον γιατρό σας άμεσα.
 • Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη θεραπεία, επισκεφθείτε την σελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων).

 

 

 

Courtecy:   https://www.cdc.gov

 

Πηγή: