Ιλαρά στους Ενήλικες

MMR Vaccine adult
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 07/03/2018 - 08:41

Ιλαρά στους ενήλικες

Τι είναι η ιλαρά;

Η ιλαρά είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που βρίσκεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι άνθρωποι κολλάνε ιλαρά αναπνέοντας τον ιό της ιλαράς που εξαπλώνεται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει. Μπορείτε να κολλήσετε την ιλαρά απλά και μόνο αν είστε στο ίδιο δωμάτιο με ένα μολυσμένο άτομο.

Από το 2011, οι ΗΠΑ παρουσιάζουν αύξηση των περιπτώσεων ιλαράς που σχετίζονται με την αύξηση της ιλαράς σε ξένες χώρες. Πρόσφατες εκδηλώσεις ιλαράς έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη, αλλά η ιλαρά εντοπίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, και συνεπώς δέν υπάρχει ανοσία στην ιλαρά σε διεθνή ταξίδια.

 

Προβολή

 

 

Ποιοι ενήλικες πρέπει να εμβολιαστούν κατά της ιλαράς με εμβόλιο MMR;

Οι ενήλικες που γεννήθηκαν το 1957 ή αργότερα και δεν έχουν ιατρική αντένδειξη θα πρέπει να λάβουν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου MMR, εκτός εάν έχουν τεκμηρίωση εμβολιασμού με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου που περιέχει ιλαρά ή άλλη αποδεκτή ένδειξη ανοσίας στην ασθένεια.

Οι σπουδαστές, το προσωπικό της υγειας και οι διεθνείς ταξιδιώτες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για την ιλαρά και πρέπει να λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου MMR για να εξασφαλίσουν επαρκή προστασία.

 

Ασφάλεια των εμβολίων

Το εμβόλιο MMR είναι πολύ ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό με λίγες παρενέργειες. Έχουν αναφερθεί ήπιες αντιδράσεις όπως πυρετός, κοκκινίλα ή οίδημα στο σημείο της ένεσης. Οι ενήλικες γυναίκες μπορεί συχνά να παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πόνους και δυσκαμψία από το τμήμα της ερυθράς του εμβολίου.

Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε φάρμακο, υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να προκύψουν σοβαρά προβλήματα μετά τη λήψη του εμβολίου. Ωστόσο, οι δυνητικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους δυνητικούς κινδύνους που συνδέονται με το εμβόλιο. Το εμβόλιο MMR δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα που είναι έγκυες ή έχουν σοβαρή ανοσοκαταστολή.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την Ιλαρά και το Εμβόλιο MMR

ΓΕΓΟΝΟΣ: Η ιλαρά μπορεί να αποφευχθεί με ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Ο κίνδυνος θανάτου από ιλαρά είναι υψηλότερος στους ενήλικες και τα βρέφη απo ότι στα παιδιά.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2011, το 45% περιπτώσεων ιλαράς των ΗΠΑ ήταν σε ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Οι έγκυες γυναίκες που λαμβάνουν ιλαρά έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρης γέννας, αποβολής και χαμηλού βάρους βρέφους.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Η ιλαρά είναι μεταδοτική τέσσερις ημέρες πριν έως τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή πνευμονία και εγκεφαλική φλεγμονή, λοίμωξη μεσαίου ωτός, σοβαρή διάρροια και μερικές φορές θάνατο.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Οι εκδηλώσεις ιλαράς στις ΗΠΑ το 2008 και το 2011 επηρέασαν κυρίως εκείνους που δεν εμβολιάστηκαν με εμβόλιο MMR (ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς).

ΓΕΓΟΝΟΣ: Οι περισσότερες περιπτώσεις ιλαράς στις ΗΠΑ προκύπτουν από λοιμώξεις που έχουν αποκτηθεί σε άλλες χώρες ή συνδέονται με εισαγόμενες περιπτώσεις.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ιλαρά εξακολουθεί να είναι ενδημική, με αποτέλεσμα 164.000 θανάτους κάθε χρόνο.

 

Courtecy:  US- National Foundation for Infectious Diseases (NFID)

 

 

Σχετικά Άρθρα

 

Προσοχή στους ενήλικες: Η ιλαρά δεν είναι απλώς ένας κίνδυνος για τα παιδιά

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου, 2015

της Julian Lopez
Cronkite News (ARIZONA STATE UNIVERSITY)

 

Με το ξέσπασμα ιλαράς στην πολιτεία της Αριζόνας στις ΗΠΑ, διαπιστώπηκε ότι μεγάλο μέρος της προσοχής εστιάζεται στον κίνδυνο για τα μη εμβολιασμένα παιδιά. Αλλά οι αξιωματούχοι και οι εκπρόσωποι της  υγειονομικής περίθαλψης λένε ότι οι ενήλικες έχουν λόγο να ανησυχούν επίσης

 

Προβολή

 

Πολλοί Ενήλικες διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο της Ιλαράς

"Έχουμε ενήλικες που διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο", δήλωσε η Debbie McCune Davis, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρικής σχέσης για την ανοσοποίηση της Αριζόνα και δημοκρατικός νομοθέτης. "Είναι μια σοβαρή ασθένεια που έχουμε την ικανότητα να αποτρέψουμε".

 

Ο ιός της Ιλαράς μεταδίδεται εύκολα

Η ιλαρά, ένας αερομεταφερόμενος ιός, είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Αν πάτε στο μπακάλικο δύο ώρες μετά από κάποιον που έχει ιλαρά και ήταν εκεί, οι πιθανότητες είναι υψηλές ότι θα κολλήσετε αν δεν έχετε εμβολιαστεί, ανεξάρτητα από το πόσων χρονών είστε.

 

Πολλοί Ενήλικες δεν ξέρουν αν είναι εμβολιασμένοι για Ιλαρά

Πολλοί ενήλικες ανησυχούν, καλώντας τις υπηρεσίες υγείας να ρωτήσουν αν έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας παιδιών, δήλωσε ο Cara Christ, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του οργανισμού

"Είχαμε πολύ περισσότερες κλήσεις από τότε που ξέσπασε", είπε. "Είχαμε πολλές ερωτήσεις σχετικά με την ιλαρά, και τους λέμε να συνεργαστούν με τον Γιατρό τους."

 

Οι ενήλικες που έκαναν το εμβόλιο της Ιλαράς στο παρελθόν δεν χρειάζεται να το ξανακάνουν

Εάν κάνατε στο παρελθόν το εμβόλιο MMR (ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς), οι υπάλληλοι της υγειονομικής περίθαλψης λένε ότι δεν χρειάζεται να το ξανακάνετε. Για όσους δεν είναι σίγουροι εάν έχουν εμβολιαστεί, υπάρχει μια εξέταση αίματος που μπορεί να επιβεβαιώσει εάν ένα άτομο έχει ανοσία.

 

Πώς προστατεύει το εμβόλιο της Ιλαράς;

Ο McCune Davis δήλωσε ότι ο εμβολιασμός σας δίνει 97% πιθανότητα να μην κολήσετε ιλαρά αν εκτεθείτε.

Μερικοί ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί έχουν λόγους να ανησυχούν, λένε οι υπάλληλοι, συγκεκριμένα εκείνοι που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο ή έχουν υποστεί βλάβη στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους και μπορεί να καταλήξουν να εμβολιαστούν ξανά εάν έχουν χάσει την ανοσία.

 

Προβολή

 

 

 

 

Courtecy: WALTER CRONKITE SCHOOL OF JOURNALISM AND MASS COMMUNICATION AT ARIZONA STATE UNIVERSITY

 

Πηγή: