Ιλαρά Εμβόλιο

Vaccination MMR
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 05/03/2018 - 15:27

 Ο ιός της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (MMR): Τι πρέπει να γνωρίζουμε 

Η ιλαρά είναι μια πολύ μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό, και εξαπλώνεται μέσω του αέρα όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται.    

Η ιλαρά ξεκινάει με πυρετό, και λίγο αργότερα, προκαλεί βήχα, ρινική καταρροή και κόκκινα μάτια.  Στη συνέχεια ξεσπάει ένα εξάνθημα από μικροσκοπικά κόκκινα στίγματα, τα οποία αρχίζουν από το κεφάλι και απλώνονται στο υπόλοιπο σώμα.
 

 

Προβολή

 

 

Ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς

Η ιλαρά μπορεί να προληφθεί με το εμβόλιο MMR. Το εμβόλιο προστατεύει από τρεις ασθένειες: ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά.

 • Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συστήνει στα παιδιά να λάβουν δύο δόσεις εμβολίου MMR, ξεκινώντας με την πρώτη δόση ηλικίας 12 έως 15 μηνών και τη δεύτερη δόση σε ηλικία 4 έως 6 ετών. Οι έφηβοι και οι ενήλικες θα πρέπει επίσης να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο MMR.
 • Τα παιδιά μπορούν επίσης να κάνουν το εμβόλιο MMRV, το οποίο προστατεύει από την ιλαρά, την παρωτίτιδα, την ερυθρά και την ανεμοβλογιά. *Αυτό το εμβόλιο επιτρέπεται μόνο για χρήση σε παιδιά ηλικίας 12 μηνών έως 12 ετών.

Το εμβόλιο MMR είναι πολύ ασφαλές και αποτελεσματικό. Δύο δόσεις εμβολίου MMR είναι περίπου 97% αποτελεσματικές στην πρόληψη της ιλαράς, ενώ μία δόση είναι περίπου 93% αποτελεσματική.
 

 

Ποιος πρέπει να κάνει εμβόλιο MMR;
 

Παιδιά

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συστήνει σε όλα τα παιδιά να λαμβάνουν δύο δόσεις εμβολίου MMR (ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς), ξεκινώντας την πρώτη δόση σε ηλικία 12 έως 15 μηνών και τη δεύτερη δόση σε ηλικία 4 έως 6 ετών. Τα παιδιά μπορούν να λάβουν τη δεύτερη δόση νωρίτερα, εφόσον είναι τουλάχιστον 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Το εμβόλιο MMR δίνεται αργότερα από κάποια άλλα εμβόλια παιδικής ηλικίας επειδή τα αντισώματα που μεταφέρονται από τη μητέρα στο μωρό μπορούν να παρέχουν κάποια προστασία από ασθένειες και καθιστούν το εμβόλιο MMR λιγότερο αποτελεσματικό μέχρι περίπου την ηλικία του 1 έτους.

Υπάρχει επίσης το εμβόλιο MMRV, το οποίο προστατεύει από ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά και ανεμοβλογιά. *Αυτό το εμβόλιο επιτρέπεται μόνο για χρήση σε παιδιά ηλικίας 12 μηνών έως 12 ετών.

Measles KID

Φοιτητές 

Οι σπουδαστές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα μετά το Λύκειο που δεν διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία για την ανοσία χρειάζονται δύο δόσεις εμβολίου MMR, διαχωρισμένες με τουλάχιστον 28 ημέρες.


Ενήλικες

Οι ενήλικες που δεν έχουν αποδείξεις ανοσίας πρέπει επίσης να κάνουν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου MMR.


Ταξιδιώτες

Οι άνθρωποι ηλικίας 6 μηνών και άνω που ταξιδεύουν σε διεθνές επίπεδο θα πρέπει να προστατεύονται από την ιλαρά, πριν από οποιαδήποτε διεθνή ταξίδια.   *Αναζητήστε, ταξιδιωτικές πληροφορίες (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά)

 

Υγειονομικό προσωπικό

Το προσωπικό που εργάζεται στην υγειονομική περίθαλψη πρέπει να έχει τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία ανοσίας, σύμφωνα με τις πρακτικές ανοσοποίησης. Το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ανοσίας θα πρέπει να κάνει δύο δόσεις εμβολίου MMR, διαχωρισμένες με τουλάχιστον 28 ημέρες.
 

Γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία

Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να ενημερώνονται από τον γιατρό τους για να βεβαιωθούν ότι έχουν εμβολιαστεί πριν μείνουν έγκυες. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία που δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία ανοσίας θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου MMR.

Είναι ασφαλές για τις γυναίκες που θηλάζουν να κάνουν εμβολιασμό με MMR. Ο θηλασμός δεν παρεμβαίνει στην ανταπόκριση στο εμβόλιο MMR και το μωρό δεν θα επηρεαστεί από το εμβόλιο μέσω του μητρικού γάλακτος.

 

 

Προβολή

 

 

Ποιος δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο MMR;

Μερικοί άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο MMR ή πρέπει να περιμένουν.

 • Οποιοσδήποτε έχει ποτέ υποστεί απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση στο αντιβιοτικό νεομυκίνη ή σε οποιοδήποτε άλλο συστατικό του εμβολίου MMR, δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε σοβαρές αλλεργίες. Οποιοσδήποτε είχε αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενη δόση εμβολίου MMR ή MMRV δεν θα πρέπει να λάβει άλλη δόση.
 • Μερικοί άνθρωποι που είναι άρρωστοι κατά τη στιγμή που ο εμβολιασμός είναι προγραμματισμένος συνίσταται να περιμένουν έως ότου ανακάμψουν πριν κάνουν το εμβόλιο MMR.
 • Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν εμβόλιο MMR. Οι έγκυες γυναίκες που χρειάζονται το εμβόλιο πρέπει να περιμένουν μέχρι τον τοκετό. Επίσης οι γυναίκες θα πρέπει να αποφύγουν να μείνουν έγκυες για 4 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με εμβόλιο MMR.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν το άτομο που κάνει το εμβόλιο:

 • Έχει HIV / AIDS, ή άλλη ασθένεια που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα
 • Παίρνει φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα στεροειδή
 • Έχει καρκίνο
 • Θεραπεύεται για καρκίνο με ακτινοβολία ή φάρμακα
 • Είχε ποτέ χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων (διαταραχή του αίματος)
 • Έχει κάνει άλλο εμβόλιο τις τελευταίες 4 εβδομάδες
 • Πρόσφατα έκανε μετάγγιση ή έλαβε άλλα προϊόντα αίματος
 • Οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να είναι ένας λόγος να μην κάνετε το εμβόλιο ή να καθυστερήσετε τον εμβολιασμό μέχρι αργότερα.


Ελαφρύτερες ασθένειες, όπως κρυολόγημα ή ανεμοβλογιά, δεν θα πρέπει να αποτρέπουν κανέναν από τη λήψη των οφελών του MMR ή άλλων εμβολίων.  Επιπλέον, είναι ασφαλές για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον μίας εγκύου γυναίκας να εμβολιαστούν.  Οι ιοί των εμβολίων κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς δεν μεταδίδονται από το εμβολιασμένο άτομο, επομένως ένα πρόσφατα εμβολιασμένο άτομο δεν θα έθετε σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη.

 

Προβολή

 

 

Ποιος δεν χρειάζεται το εμβόλιο MMR;


Δεν χρειάζεστε το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) αν πληρείτε κάποιο από αυτά τα κριτήρια για την απόδειξη της ανοσίας:

 • Έχετε τεκμηρίωση ότι εμβολιαστήκατε:

              - τουλάχιστον με μία δόση εμβολίου για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά

              - δύο δόσεις εμβολίου που περιέχει ιλαρά και παρωτίτιδα για παιδιά σχολικής ηλικίας και

                ενήλικες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης και μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένων

                των φοιτητών, του προσωπικού της υγειονομικής περίθαλψης και των διεθνών ταξιδιωτών

 

 • Εχετε εξετάσεις αίματος που δείχνουν ότι έχετε ανοσία σε ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά.
 • Έχετε εργαστηριακή βεβαίωση προηγούμενης μόλυνσης από ιλαρά, παρωτίτιδα ή ερυθρά.
 • Γεννηθήκατε πριν από το 1957. *

Εάν δεν έχετε αποδείξεις ανοσίας για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά, μιλήστε με το γιατρό σας για να εμβολιαστείτε. Αν δεν είστε σίγουροι ότι έχετε εμβολιαστεί, θα πρέπει πρώτα να προσπαθήσετε να βρείτε τα αρχεία εμβολιασμού σας. Εάν δεν έχετε γραπτή τεκμηρίωση για το εμβόλιο MMR, θα πρέπει να εμβολιαστείτε. Το εμβόλιο MMR είναι ασφαλές και δεν υπάρχει καμία βλάβη στην απόκτηση κάποιας άλλης δόσης όταν έχετε ήδη ανοσία.
 

 

Προβολή

 

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο MMR;


Το εμβόλιο MMR είναι πολύ αποτελεσματικό στην προστασία των ανθρώπων από την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά και την πρόληψη των επιπλοκών που προκαλούνται από αυτές τις ασθένειες. Τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου MMR ως παιδιά σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμού των ΗΠΑ θεωρούνται προστατευμένα για όλη την ζωή τους.

Δύο δόσεις εμβολίου MMR είναι 97% αποτελεσματικές κατά της ιλαράς και 88% αποτελεσματικές κατά της παρωτίτιδας. Μία δόση εμβολίου MMR είναι 93% αποτελεσματική κατά της ιλαράς, 78% αποτελεσματική κατά της παρωτίτιδας και 97% αποτελεσματική κατά της ερυθράς.

Το MMR είναι εξασθενημένο εμβόλιο ζωντανού ιού. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ένεση, οι ιοί προκαλούν μια αβλαβή μόλυνση στον εμβολιασμένο ασθενή με πολύ λίγα, αν υπάρχουν συμπτώματα, πριν εξαλειφθούν από το σώμα. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου καταπολεμά τη μόλυνση που προκαλείται από αυτούς τους εξασθενημένους ιούς και αναπτύσσεται η ανοσία (η προστασία του σώματος από τον ιό).

Μερικοί άνθρωποι παρότι έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου MMR μπορεί ακόμα να κολήσουν ιλαρά, παρωτίτιδα ή ερυθρά, αν εκτεθούν στους ιούς που προκαλούν αυτές τις ασθένειες. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί.  Θα μπορούσε να είναι ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν ανταποκρίθηκε όπως θα έπρεπε όταν έκαναν το εμβόλιο.

 

Μερικά στατιστικά για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

 • Περίπου 3 στους 100 ανθρώπους που κάνουν δύο δόσεις του εμβολίου MMR θα κολήσουν ιλαρά αν εκτεθούν στον ιό. Ωστόσο, είναι πιο πιθανό να έχουν μια ηπιότερη ασθένεια και είναι επίσης λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους ανθρώπους.
 • Δύο δόσεις εμβολίου MMR είναι 88% (εύρος 31% έως 95%) αποτελεσματική στην πρόληψη της παρωτίτιδας. Οι εστίες της παρωτίτιδας μπορεί ακόμη να εμφανιστούν σε εμβολιασμένες κοινότητες, ιδιαίτερα σε χώρους όπως σχολεία, κολέγια και στρατόπεδα. Ωστόσο, η κάλυψη με υψηλό εμβολιασμό συμβάλλει στον περιορισμό του μεγέθους, της διάρκειας και της εξάπλωσης.
 • Ενώ δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες μελέτες, οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν ανταποκρίνονται στο συστατικό της ερυθράς της πρώτης δόσης του MMR αναμένεται να ανταποκριθούν στη δεύτερη δόση του εμβολίου.

 

Προβολή

 

 

 

 

Courtecy:  US- Centers for Disease control & Prevention (CDC) 

 

Πηγή: