Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού και Καρκίνος

Helicobacter Pylori Cancer
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 09/03/2018 - 12:50

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και καρκινος.

Το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Η. Pylori) είναι ένα σπειροειδές βακτήριο που αναπτύσσεται στο στρώμα βλέννας που καλύπτει το εσωτερικό του ανθρώπινου στομάχου.      Για να επιβιώσει στο σκληρό, όξινο περιβάλλον του στομάχου, το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού εκκρίνει ένα ένζυμο που ονομάζεται ουρεάση, το οποίο μετατρέπει τη χημική ουρία σε αμμωνία.

Η παραγωγή αμμωνίας γύρω από το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού εξουδετερώνει την οξύτητα του στομάχου, καθιστώντας την πιο φιλόξενη για το βακτήριο. Επιπρόσθετα, το ελικοειδές σχήμα του Ελικοβακτηρίδιου του επιτρέπει να ξεφλουδίζει την στιβάδα βλέννας, η οποία είναι λιγότερο όξινη από τον εσωτερικό χώρο ή τον αυλό του στομάχου. Το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί επίσης να συνδέεται με τα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν την εσωτερική επιφάνεια του στομάχου.

 

Προβολή

 

Το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού έχει συνεργαστεί με ανθρώπους για πολλά χιλιάδες χρόνια και η μόλυνση με αυτό το βακτήριο είναι κοινή. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμούν ότι περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού φιλοξενεί το βακτήριο, με τα ποσοστά μόλυνσης πολύ υψηλότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες από ό, τι στις ανεπτυγμένες χώρες.

Αν και η λοίμωξη από το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού δεν προκαλεί ασθένεια στα περισσότερα μολυσμένα άτομα, είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του πεπτικού έλκους και είναι υπεύθυνος για την πλειονότητα των ελκών του στομάχου και του άνω λεπτού εντέρου.

Το 1994, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο ταξινόμησε το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ως καρκινογόνο ή παράγοντα που προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους, παρά τα συγκρουόμενα αποτελέσματα εκείνη τη στιγμή. Από τότε, γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτό ότι ο αποικισμός του στομάχου με το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι μια σημαντική αιτία του καρκίνου του στομάχου και του λεμφώματος του λεμφοειδούς ιστού του γαστρικού βλεννογόνου (MALT). Η μόλυνση με το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σχετίζεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο οισοφαγικού αδενοκαρκινώματος.

Το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού πιστεύεται ότι εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων τροφίμων και νερού και μέσω απευθείας επαφής από στόματος σε στόμα. Στους περισσότερους πληθυσμούς, το βακτήριο αποκτάται αρχικά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Η μόλυνση είναι πιο πιθανή σε παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σε συνωστισμένες συνθήκες και σε περιοχές με κακή υγιεινή.

Helicobacter Pylori Cancer

 

 

Καρκίνος του στομάχου λόγω Ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού

Ο γαστρικός καρκίνος ή ο καρκίνος του στομάχου θεωρήθηκε κάποτε ως μία οντότητα. Τώρα, οι επιστήμονες διαιρούν αυτόν τον καρκίνο σε δύο κύριες κατηγορίες: τον καρκίνο της γαστρικής καρδιάς (καρκίνος της άνω ίντσας του στομάχου, όπου συναντά τον οισοφάγο) και τον καρκίνο του γαστρικού μη καρδιακού συστήματος (καρκίνος σε όλες τις άλλες περιοχές του στομάχου).

Η μόλυνση με το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του στομάχου. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για γαστρικό καρκίνο περιλαμβάνουν χρόνια γαστρίτιδα, μεγαλύτερη ηλικία, αρσενικό φύλλο, διατροφή υψηλή σε αλατισμένα, καπνιστά, ή κακώς διατηρημένα τρόφιμα, και χαμηλά σε φρούτα και λαχανικά, καπνίσματος, κακοήθης αναιμία, ιστορικό χειρουργικής στομάχου για καλοήθεις συνθήκες, και ένα οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου.

Το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού έχει διαφορετικές συσχετίσεις με τις δύο κύριες κατηγορίες καρκίνου του στομάχου. Ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του γαστρικού μη καρδιακού συστήματος, ο κίνδυνος καρκίνου των γαστρικών καρδιών δεν αυξάνεται και μπορεί να μειωθεί.

 

Ποιός πρέπει να αναζητήσει διάγνωση και θεραπεία από Ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, τα άτομα που έχουν ενεργά γαστρικά ή δωδεκαδακτυλικά έλκη ή τεκμηριωμένο ιστορικό έλκους θα πρέπει να εξετάζονται για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και, εάν βρεθούν μολυσμένοι να προχωρήσουν σε θεραπεία.

Η εξέταση για τη θεραπεία και η θεραπεία της λοίμωξης από το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού συνιστάται επίσης μετά από εκτομή πρώιμου καρκίνου του γαστρικού ιστού και χαμηλού βαθμού γαστρικού λεμφώματος.

 

Προβολή

 

 

 

 

 

Courtecy: US – National Cancer Institute (NCI)

Πηγή: