Καρκίνος Χημειοθεραπεία

cancer chemotherapy
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 04/02/2017 - 22:37

Περίληψη

Κανονικά, τα κύτταρά σας μεγαλώνουν και πεθαίνουν με έναν ελεγχόμενο τρόπο. Τα καρκινικά κύτταρα σχηματίζονται χωρίς έλεγχο.
 
Η χημειοθεραπεία είναι θεραπεία με φάρμακα που μπορεί να σκοτώσει αυτά τα κύτταρα ή να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό τους. Ωστόσο, μπορεί επίσης να βλάψει τα υγιή κύτταρα και να οδηγήσει σε παρενέργειες.
 

Παρενέργειες

Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας μπορεί να μην έχετε παρενέργειες ή μόνο μερικές. Τα είδη των ανεπιθύμητων ενεργειών που έχετε εξαρτώνται από τον τύπο και την δόση της χημειοθεραπείας που παίρνετε.
 
Οι παρενέργειες ποικίλουν. Συνηθισμένες είναι η ναυτία, ο έμετος, η κόπωση, ο πόνος και η απώλεια μαλλιών. Τα υγιή κύτταρα συνήθως ανακάμπτουν μετά από τη χημειοθεραπεία, έτσι οι περισσότερες παρενέργειες σταδιακά απομακρύνονται.

Πρόγνωση

Η πορεία της θεραπείας σας θα εξαρτηθεί από τον τύπο του καρκίνου, τα φάρμακα χημειοθεραπείας που χρησιμοποιούνται, τον στόχο  της θεραπείας σας και πως ανταποκρίνεται το σώμα σας.
 
Μπορείτε να πάρετε τη θεραπεία κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα. Μπορεί να κάνετε διαλείμματα μεταξύ των θεραπειών, έτσι ώστε το σώμα σας να έχει ευκαιρία για τη δημιουργία νέων υγιών κυττάρων. Μπορείτε να πάρετε τα φάρμακα από το στόμα, με μία δόση ή ενδοφλεβίως.

Πηγή:

National Library of Medicine