Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Pelvic Inflammatory Disease
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 24/02/2017 - 20:54

Περίληψη

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) είναι μια λοίμωξη και φλεγμονή της μήτρας των ωοθηκών και άλλων γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων.
 
Προκαλεί ουλές σε αυτά τα όργανα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα, έκτοπη κύηση, πυελικό πόνο, αποστήματα και άλλα σοβαρά προβλήματα. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου είναι από τις πιο κοινές αποτρέψιμες αιτίες στειρότητας.

Παράγοντες Κινδύνου

Η γονόρροια και τα χλαμύδια, δύο σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι οι πιο κοινές αιτίες της νόσου.  Άλλα βακτήρια μπορούν επίσης να την προκαλέσουν.
 
Μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εάν:
 
  • Είστε σεξουαλικά ενεργές και ηλικίας κάτω των 25.
  • Έχετε περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους.
  • Κάνετε κολπική πλύση.

Συμπτώματα

Μερικές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα. Άλλες έχουν πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα, πυρετό, δύσοσμο κολπικό έκκριμα, ακανόνιστη αιμορραγία και πόνο κατά τη συνουσία ή την ούρηση.

Διάγνωση

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν την φλεγμονώδη νόσο της πυέλου με μια φυσική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις και απεικονιστικές εξετάσεις.

Αντιμετώπιση

Τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν την φλεγμονώδη νόσο της πυέλου.  Η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική, καθώς η αναμονή για πολύ καιρό αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας.

Πηγή:

National Library of Medicine