Εγκυμοσύνη και Φάρμακα

Pregnancy and Medications
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 27/01/2017 - 07:49

Περίληψη

Δεν είναι όλα τα φάρμακα ασφαλή για να τα λάβετε, όταν είστε έγκυος.
 
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να βλάψουν το μωρό σας. Αυτά περιλαμβάνουν μη συνταγογραφούμενα ή συνταγογραφούμενα φάρμακα, βότανα και συμπληρώματα διατροφής.

Αντιμετώπιση

Πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ή διακόψετε οποιοδήποτε φάρμακο. Μην χρησιμοποιείτε φάρμακα που θα είναι επιβλαβή για εσάς και το μωρό σας. Για παράδειγμα, πολλές έγκυες γυναίκες λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα για προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, το άσθμα, επιληπτικές κρίσεις και καούρα.

Η απόφαση για το αν πρέπει ή όχι να πάρετε ένα φάρμακο εξαρτάται από τους κινδύνους και τα οφέλη.    Εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να κάνετε αυτή την επιλογή μαζί.

Βιταμίνες και φυλλικό οξύ

Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν τακτικά βιταμίνες, διότι μπορεί ήδη να έχετε πολύ ή λίγο από τις βιταμίνες που χρειάζεστε. 
 
Υπάρχουν ειδικές βιταμίνες για τις έγκυες γυναίκες, και σε αυτή την κατηγορία είναι σημαντικό να ληφθούν 0,4 mg φολικού οξέος κάθε μέρα πριν μείνετε έγκυος, και μέσα από το πρώτο μέρος της εγκυμοσύνης σας.   Το φυλλικό οξύ βοηθά στην πρόληψη εκ γενετής ανωμαλίών του εγκεφάλου ή της σπονδυλικής στήλης του μωρού.

Πηγή:

National Library of Medicine