Ψωρίαση

psoriasis
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 27/01/2017 - 09:25

Περίληψη

Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια του δέρματος που προκαλεί φαγούρα ή παχιά μπαλώματα που πονάνε και κόκκινο δέρμα με ασημί λέπια. Μπορεί να έχετε τα μπαλώματα στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, την πλάτη, το πρόσωπο, στις παλάμες και τα πόδια σας, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε άλλα μέρη του σώματός σας. Μερικοί άνθρωποι που έχουν ψωρίαση μπορεί επίσης να έχουν μια μορφή αρθρίτιδας που ονομάζεται ψωριασική αρθρίτιδα.

Αιτίες

Κάποιο πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σας σύστημα προκαλεί την ψωρίαση.
 
Ι ψωρίαση είναι μια διαδικασία που ονομάζεται κύκλος εργασιών των κυττάρων. Τα κύτταρα του δέρματος που αναπτύσσονται βαθιά στο δέρμα σας, ανεβαίνουν προς την επιφάνεια.  Ενώ κανονικά, αυτό διαρκεί ένα μήνα, στην ψωρίαση, αυτό συμβαίνει σε λίγες μέρες, επειδή τα κύτταρά σας αυξάνονται πάρα πολύ γρήγορα.
 
Η ψωρίαση μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, διότι μπορεί να μοιάζει με άλλες ασθένειες του δέρματος. Ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να δει ένα μικρό δείγμα δέρματος κάτω από ένα μικροσκόπιο.
 

Τι επηρεάζει την Ψωρίαση

Η ψωρίαση μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και μια ολόκληρη ζωή. Τα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται. Μπορεί να χειροτερέψει με τα εξής:
  • Λοιμώξεις
  • Στρες
  • Ξηρό δέρμα
  • Ορισμένα φάρμακα

Παράγοντες κινδύνου

Η ψωρίαση εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες, και μερικές φορές συνεχίζεται κληρονομικά. 
 

Αντιμετώπιση

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν κρέμες, φάρμακα, και θεραπεία με φως.

Πηγή:

National Library of Medicine