Καλλυντικά

cosmetics
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 25/01/2017 - 14:26

Περίληψη

Τα καλλυντικά είναι προϊόντα που βοηθούν το σώμα σας να καθαρίσει, να γίνει πιο ελκυστικό ή να αλλάξει τον τρόπο που φαίνεται.
 
Περιλαμβάνουν τα εξής:

• Βαφές μαλλιών.

• Μακιγιάζ.

• Αρώματα.

• Κρέμες περιποίησης του δέρματος.

 

Είδη καλλυντικών

Τα καλλυντικά που θεραπεύουν ή προλαμβάνουν ασθένειες είναι επίσης φάρμακα.
 
Προϊόντα όπως σαμπουάν για την πιτυρίδα, φθοριούχος οδοντόκρεμα και αντιιδρωτικό αποσμητικό είναι τόσο καλλυντικά όσο και φάρμακα. Ένας καλός τρόπος για να δείτε αν ένα καλλυντικό που αγοράζετε, είναι επίσης φάρμακο, είναι να δείτε αν το πρώτο συστατικό που απαριθμείται είναι ένα "ενεργό συστατικό".
 
Το δραστικό συστατικό είναι η χημική ουσία που καθιστά το προϊόν αποτελεσματικό. Ο κατασκευαστής πρέπει να αποδείξει ότι είναι ασφαλές για την προοριζόμενη χρήση του.

Παρενέργειες

Τα καλλυντικά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Το πρώτο σημάδι είναι συχνά κόκκινο και ερεθισμένο δέρμα. Αρώματα και συντηρητικά είναι οι πιο κοινές αιτίες των προβλημάτων του δέρματος.
 
Για να μάθετε όλα τα συστατικά σε ένα καλλυντικό που χρησιμοποιείτε, ελέγξτε το δοχείο. Οι κατασκευαστές οφείλουν να τα απαριθμήσουν. Ετικέτες όπως «φυσικό» και «υποαλλεργικό» δεν έχουν καμία επίσημη ισχύ. Οι εταιρείες μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να υποδείξουν ότι θέλουν.

Πηγή:

National Library of Medicine