SUMMARY
Οι θεραπείες για υπογονιμότητα μπορεί να κυμαίνονται από φάρμακα έως εμφύτευση εμβρύων μέσω τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART). Υπάρχουν θεραπείες που απευθύνονται ειδικά σε άνδρες ή γυναίκες και σε μερικές που εμπλέκουν και τους δύο εταίρους. Σε 85% έως 90% των περιπτώσεων, η στειρότητα αντιμετωπίζεται με συμβατικές ιατρικές θεραπείες, όπως φάρμακα ή χειρουργικές επεμβάσεις.
Εάν οι θεραπείες γονιμότητας είναι ανεπιτυχείς, είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε ωάρια ή σπέρμα δωρεά από τρίτους ή να έχετε μια άλλη γυναίκα να κυοφορήσει.
Θεραπείες γονιμότητας για Άνδρες
Θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή
Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένα προβλήματα που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των ανωμαλιών των ορμονών και της στυτικής δυσλειτουργίας.
Θεραπεία με χειρουργική επέμβαση
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι αποτελεσματική για την αποκατάσταση των φραγμών στους σωλήνες που μεταφέρουν το σπέρμα από τους όρχεις στο πέος. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την επιδιόρθωση της κιρσοκήλης ή των κιρσών, στους όρχεις. Η τρέχουσα έρευνα υποδηλώνει ότι η χειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης μπορεί να βελτιώσει την υγεία του σπέρματος, αλλά δεν επηρεάζει τις πιθανότητες για σύλληψη.
Εάν η χειρουργική επέμβαση δεν αποκαταστήσει τη γονιμότητα, η τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Θεραπείες γονιμότητας για Γυναίκες
Μόλις μια γυναίκα διαγνωστεί με στειρότητα, η συνολική πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας είναι 50% .
Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από:
- Την βασική αιτία του προβλήματος
- Την ηλικία της γυναίκας
- Το ιστορικό της προηγούμενης εγκυμοσύνης
- Για πόσο χρόνο είχε προβλήματα στειρότητας
Οι θεραπείες γονιμότητας είναι πιθανότερο να ωφελήσουν τις γυναίκες των οποίων η στειρότητα οφείλεται σε προβλήματα ωορρηξίας. Η θεραπεία με φάρμακα είναι λιγότερο πιθανό να ωφελήσει την υπογονιμότητα που προκαλείται από βλάβη των σαλπίγγων ή σοβαρή ενδομητρίωση, αν και η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες με αυτές τις παθήσεις να συλλάβουν.
Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της στειρότητας σε πολλές περιπτώσεις είναι η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας της στειρότητας. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις όπου η ασθένεια θυρεοειδούς προκαλεί ανισορροπίες ορμονών, η φαρμακευτική αγωγή για ασθένεια του θυρεοειδούς μπορεί να αποκαταστήσει τη γονιμότητα.
> φαρμακευτική αγωγή για την γυναικεία υπογονιμότητα
- Κλομιφαίνη ή κιτρικό κλομιφαίνιο
- Letrozole
- Γοναδοτροπίνες ή ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG)
- Βρωμοκρυπτίνη ή καβεργολίνη
> Χειρουργικές επεμβάσεις για γυναικεία υπογονιμότητα
Εάν η νόσος των σαλπίγγων είναι η αιτία της στειρότητας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των σωλήνων ή την απομάκρυνση των φραγμών στους σωλήνες. Ωστόσο, τα ποσοστά επιτυχίας αυτών των χειρουργικών επεμβάσεων είναι χαμηλά (περίπου 20%, ανάλογα με την ικανότητα του χειρουργού).
Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις που εμπλέκουν τις σάλπιγγες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο έκτοπης εγκυμοσύνης, η οποία είναι μια εγκυμοσύνη που συμβαίνει έξω από τη μήτρα. Οι εκτοπικές εγκυμοσύνες ονομάζονται επίσης «σαλπιγγικές εγκυμοσύνες», επειδή συμβαίνουν συχνότερα σε σάλπιγγα.
Η χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση των επιθεμάτων ενδομητρίωσης έχει βρεθεί ότι διπλασιάζει τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση των ινομυωμάτων της μήτρας, των πολύποδων ή των ουλών, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.
Courtesy: Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.
Πηγή: