Ζευγάρι: Αιτίες Υπογονιμότητας

Causes of Infertility
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 26/01/2018 - 13:26

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Όταν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει προβλήματα με τη γονιμότητα, οι αιτίες μπορεί να είναι πολλαπλές και επικαλυπτόμενες.  Τα προβλήματα στο αρσενικό είναι εξίσου πιθανά όσο και τα προβλήματα στην γυναίκα, και είναι εξίσου πιθανό ότι η αιτία είναι ένας συνδυασμός προβλημάτων των δύο εταίρων.


Σε πολλές περιπτώσεις, η ακριβής αιτία της υπογονιμότητας παραμένει άγνωστη ή ανεξήγητη, μια κατάσταση που ονομάζεται ιδιοπαθής υπογονιμότητα.

 

Προβολή

 


Επειδή τόσα πολλά πράγματα είναι παράγοντες στην υπογονιμότητα, αυτή η ιστοσελίδα μπορεί να προσφέρει μόνο μια περίληψη από τα πιο κοινά προβλήματα που σχετίζονται με την υπογονιμότητα και για τους δύο,  άνδρες και γυναίκες.  Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι αιτίες ή παράγοντες επικαλύπτονται και εμφανίζονται ταυτόχρονα, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις τους στη γονιμότητα.

infertility ovulation inability

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας;

Η σύλληψη και η ολοκλήρωση μιας εγκυμοσύνη είναι πραγματικά πολύ πολύπλοκες διαδικασίες. Πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών για να οδηγήσουν σε στειρότητα.  Για το λόγο αυτό, η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει μόνο μερικές από τις κοινές αιτίες της στειρότητας στις γυναίκες, και δεν προορίζεται να συμπεριλάβει τα πάντα.   Μια γυναίκα που έχει δυσκολία να μείνει έγκυος ή να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη  πρέπει να μιλήσει με το γιατρό της σχετικά με πιθανές θεραπείες.

 

Προβολή

 


Πιθανές αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας περιλαμβάνουν:

 • Αδυναμία ωορρηξίας
 • Προβλήματα στον έμμηνο κύκλο
 • Διαρθρωτικά προβλήματα του αναπαραγωγικού συστήματος
 • Λοιμώξεις
 • Αποτυχία ενός ωαρίου να ωριμάσει σωστά
 • Αποτυχία εμφύτευσης
 • Ενδομητρίωση
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
 • Πρωτογενής Οωθηκική Ανεπάρκεια (ΡΟΙ)
 • Ινομυώματα της μήτρας
 • Αυτοάνοσες διαταραχές


 

 

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας;

Οι άνδρες μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην υπογονιμότητα ενός ζευγαριού.  Στην πραγματικότητα, οι άνδρες βρέθηκαν να είναι η μόνη αιτία,  ή μία αιτία που συμβάλει σε προβλήματα υπογονιμότητας στα ζευγάρια,  σε περίπου 40% των περιπτώσεων.
Για να συλληφθεί ένα παιδί, το σπέρμα ενός αρσενικού πρέπει να ενωθεί με το ωάριο ενός θηλυκού.   Οι όρχεις κάνουν και αποθηκεύουν το σπέρμα, το οποίο εκσπερματώνεται από το πέος για να παραδωθεί το σπέρμα στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που οδηγούν σε υπογονιμότητα στους άνδρες είναι τα προβλήματα που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας των όρχεων.  Άλλα προβλήματα είναι ανισορροπίες ορμόνης,  ή μπλοκαρίσματα,  ή απουσία μερικών από τους αγωγούς στις αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα.   Οι παράγοντες του τρόπου ζωής,  και των αυτών που σχετίζονται  με την ηλικία παίζουν επίσης ρόλο στην ανδρική υπογονιμότητα.
 

Μια πλήρης έλλειψη σπέρματος είναι η αιτία της υπογονιμότητας σε περίπου 15% των ανδρών που είναι στείροι.   Όταν ένας άνθρωπος δεν παράγει σπέρμα, αυτό ονομάζεται αζωοσπερμία.  Μια ανισορροπία ορμόνης ή ένα μπλοκάρισμα της κίνησης του σπέρματος μπορεί να προκαλέσει την αζωοσπερμία.

 

sperm qualityΣε ορισμένες περιπτώσεις υπογονιμότητας, ένας άνθρωπος παράγει λιγότερο σπέρμα από το κανονικό. 

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ολιγοσπερμία  ή χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων.

 

Η πιο κοινή αιτία της ολιγοσπερμίας είναι η κιρσοκήλη, μια διευρυμένη φλέβα στον όρχι.

 

Προβολή

 

 

 

Συνθήκες που επηρεάζουν τον σχηματισμό σπέρματος

Πολλά διαφορετικά ζητήματα μπορούν να επηρεάσουν το σχηματισμό του σπέρματος στους όρχεις.   Αυτές οι συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε σπέρμα που έχει ασυνήθιστο σχήμα ή είναι ακατάλληλο ή περιέχει χαμηλή ποσότητα σπέρματος.  

Μερικά από τα πιο κοινά θέματα περιλαμβάνουν:

 

 • Ελαττώματα χρωμοσωμάτων
 • Διαβήτης
 • Υπερπρολακτιναιμία, η υπερπαραγωγή της ορμόνης προλακτίνης από την υπόφυση
 • Τραυματισμός στον όρχι
 • Μη ευαισθησία στις ορμόνες ανδρογόνων, που περιλαμβάνουν την τεστοστερόνη
 • Πρήξιμο των όρχεων από μολύνσεις όπως παρωτίτιδα, γονόρροια, χλαμύδια ήδιαταραχή σε χρωμόσωμα που ονομάζεται σύνδρομο Klinefelter
 • Προβλήματα του θυρεοειδούς
 • Κρυψορχία, η οποία συμβαίνει όταν ένας ή αμφότεροι όρχεις δεν κατέβηκαν
 • Κιρσοκήλη, η οποία είναι η διεύρυνση των φλεβών στο όσχεο. Διευρυμένες φλέβες διαταράσουν την ροή του αίματος στον όρχι και προκαλούν μια αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή σπέρματος.  Η κατάσταση αυτή είναι παρούσα σε περίπου 40% των ανδρών με προβλήματα γονιμότητας.
 • Να θυμάστε ότι ο τρόπος ζωής, το περιβάλλον, και παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην ανδρική υπογονιμότητα.

sperm mobility

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνθήκες που επηρεάζουν την μεταφορά του σπέρματος

Ακόμα και αν το σώμα του άνδρα παράγει αρκετό βιώσιμο σπέρμα, ορισμένες φορές οι παράγοντες και οι συνθήκες που επηρεάζουν τον τρόπο ή την κίνηση των σπερματοζωαρίων  μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην υπογονιμότητα.  Τα σπερματοζωάρια μπορεί να κινούνται πολύ αργά ή και καθόλου και έτσι να πεθαίνουν πριν να μπορούν να φτάσουν στο ωάριο. Μερικές φορές το σπερματικό υγρό, το οποίο περιέχει το σπέρμα, είναι πολύ παχύ για να επιτρέπει στο σπέρμα να κινείται σωστά.
 

 

Προβολή

 

Μια αδυναμία μεταφοράς του σπέρματος από τους όρχεις στο πέος προκαλεί περίπου 10% έως 20% των περιπτώσεων της ανδρικής στειρότητας. Η ανικανότητα μπορεί να προκληθεί από φυσικές μπλοκαρίσματα στους σωλήνες που μεταφέρουν το σπέρμα από τους όρχεις στο πέος ή από εκτομή του σπερματικού πόρου,  μια χειρουργική διαδικασία που περικόπτει και σφραγίζει τα άκρα των σωλήνων.
 

Πολλοί άνδρες με κυστική ίνωση δεν διαθέτουν τους σωλήνες που μεταφέρουν το σπέρμα από τους όρχεις, καθιστώντας τους άγονους (αλλά όχι στείρους, επειδή παράγουν σπέρμα). 

Μερικοί άνδρες έχουν προβλήματα στύσης, ονομάζεται στυτική δυσλειτουργία, η οποία κάνει την σεξουαλική επαφή δύσκολη.
 

Μια κατάσταση που ονομάζεται παλίνδρομη εκσπερμάτιση μπορεί επίσης να προκαλέσει στειρότητα. Αυτή η κατάσταση προκαλεί το σπέρμα να κινηθεί μέσα στην κύστη αντί για έξω από το πέος. Ορισμένα φάρμακα αυξάνουν την πιθανότητα αυτού του προβλήματος

 

Tags:  Υπογονιμότητα Ζευγαριού;  

 

Courtesy: Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.

 

 

Προβολή

 

 

 

 

Πηγή: