ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ: Θεραπείες ασθενειών που την προκαλούν

Treatments  Infertility Causes
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 26/01/2018 - 13:00

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ειδικές θεραπείες για ασθένειες που προκαλούν στειρότητα μπορεί μερικές φορές επίσης να βελτιώσουν τη γονιμότητα. 

Καταστάσεις που μπορεί επίσης να βελτιώσουν τη γονιμότητα σε γυναίκες:

 

Προβολή

 

 

Θεραπείες για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Υπάρχουν ειδικές θεραπείες για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) που μπορεί να βοηθήσουν μια γυναίκα να μείνει έγκυος.

Οι θεραπείες για υπογονιμότητα στις γυναίκες με
σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών PCOS περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια βάρους.  Οι γυναίκες με PCOS που χάσουν βάρος έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκατασταθεί η ωορρηξία και να βελτιώσουν τα ποσοστά εγκυμοσύνης.
  • Φάρμακα για την προώθηση της ωορρηξίαςΗ κλομιφαίνη είναι η πιο κοινή θεραπεία για τη στειρότητα σε γυναίκες με PCOS.  Μελέτες έχουν δείξει ότι σε γυναίκες με PCOS, εκείνες που έλαβαν clomiphene ήταν έξι φορές πιο πιθανό να μείνουν έγκυες από εκείνες που δεν είχαν. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα νεότερο φάρμακο, η λετροζόλη, γνωστό και ως Femara,  βελτιώνει την δεκτικότητα της επένδυσης της μήτρας σε γυναίκες με PCOS.
  • Φάρμακο ευαισθητοποίησης ινσουλίνης.  Ένα φάρμακο που ονομάζεται μετφορμίνη θεραπεύει τον διαβήτη και μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση των εμμηνορροϊκών κύκλων και της ωοθυλακιορρηξίας σε γυναίκες με PCOS.  Η χρήση της μετφορμίνης μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονών που επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η θεραπεία με μετφορμίνη αυξάνει το ποσοστό κύησης σε γυναίκες με PCOS.
  • Ένας συνδυασμός κλομιφαίνης και μετφορμίνης. Σε γυναίκες με PCOS που δεν ανταποκρίνονται από μόνες τους στην κλομιφαίνη,  η προσθήκη μετφορμίνης μπορεί να αυξήσει ελαφρώς το ποσοστό εγκυμοσύνης.
  • Ορμονική θεραπεία.  Οι γοναδοτροπίνες και η hCG είναι τύποι ορμονών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία γυναικών που δεν ανταποκρίνονται σε κλομιφαίνη και / ή μετφορμίνη.
  • Θεραπείες γονιμότητας.   Τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART),  όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορεί επίσης να βοηθήσουν τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) να μείνουν έγκυες.
  • Χειρουργική επέμβαση. Η διάνοιξη των ωοθηκών είναι μια χειρουργική θεραπεία που μπορεί να διεγείρει την ωορρηξία σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).    Η διαδικασία γίνεται συνήθως μέσω μιας μικρής τομής κοντά στο κοίλωμα της κοιλιάς, με τη γυναίκα υπό γενική αναισθησία.   Ένα λέιζερ ή ηλεκτροκαυτηρίαση  (μια διαδικασία που καταστρέφει τον ιστό με τη χρήση θερμικού ρεύματος) χρησιμοποιείται για να καταστρέψει μέρη των ωοθηκών.  Αυτή η χειρουργική επέμβαση δεν χρησιμοποιείται συνήθως.  Αλλά μπορεί να είναι μια επιλογή για τις γυναίκες που δεν έχουν ακόμη ωορρηξία μετά την απώλεια βάρους και την προσπάθεια φαρμάκων γονιμότητας.  Μελέτες των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) έδειξαν ότι η διάνοιξη των ωοθηκών έχει ως αποτέλεσμα 80% ποσοστό ωορρηξίας και 50% ποσοστό εγκυμοσύνης.

 

Θεραπείες για ενδομητρίωση

Υπάρχουν ειδικές θεραπείες για την ενδομητρίωση.

Θεραπείες για τη στειρότητα που μπορεί να εμφανιστούν με ενδομητρίωση περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των επιθεμάτων ιστού που προκαλούνται από ενδομητρίωση μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος.  Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η χειρουργική θεραπεία της ενδομητρίωσης μπορεί να διπλασιάσει το ποσοστό εγκυμοσύνης.
  • Τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART), η οποία μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μεταξύ των γυναικών με ενδομητρίωση.

Θεραπείες για την πρωτογενή ωοθηκική ανεπάρκεια (POI)

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν θεραπείες που αυξάνουν τη γονιμότητα σε γυναίκες με πρωτογενή ωοθηκική ανεπάρκεια (POI).   Ωστόσο, οι γυναίκες με ωοθηκική ανεπάρκεια  μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις Τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART), και να μείνουν έγκυες με τη βοήθεια μίας δότριας ωαρίων.

 

 

Προβολή

 

 

 

Courtesy: Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.

 

 

 

 

Πηγή: