Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα

myelodysplastic syndromes
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:24

Περίληψη

Ο μυελός των οστών σας είναι ένας σπογγώδης ιστός στο εσωτερικό μερικών από τα οστά σας, όπως το ισχίο και τα οστά του μηρού σας.  Ο μυελός περιέχει ανώριμα κύτταρα, που ονομάζονται βλαστικά κύτταρα.   
 
Τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο μέσω του σώματός σας, τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, και τα αιμοπετάλια που βοηθούν με την πήξη του αίματος.
 
Εάν έχετε ένα Μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο, τα βλαστικά κύτταρα δεν ωριμάζουν σε υγιή κύτταρα του αίματος, αλλά πολλά από αυτά πεθαίνουν στο μυελό των οστών.  Αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετά υγιή κύτταρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, αναιμία ή εύκολη αιμορραγία.


Παράγοντες Κινδύνου

Τα Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα είναι σπάνια.  Οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι πάνω από 60, είχαν χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή είχαν εκτεθεί σε ορισμένες χημικές ουσίες.


Συμπτώματα

Εάν έχετε συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν
• Δυσκολία στην αναπνοή
• Αδυναμία ή αίσθημα κόπωσης
• Το δέρμα που είναι πιο ανοιχτόχρωμο από το συνηθισμένο
• Ευκολία σε μώλωπες ή αιμορραγία
• Κηλίδες κάτω από το δέρμα που προκαλούνται από αιμορραγία
• Πυρετός ή συχνές λοιμώξεις

Διάγνωση

Τα Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα συχνά δεν προκαλούν πρόωρα συμπτώματα και βρίσκονται μερικές φορές κατά τη διάρκεια μιας ρουτίνας εξέταση αίματος. 


Θεραπείες

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν μεταγγίσεις, φαρμακευτική θεραπεία, η χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων αίματος ή μυελού των οστών.

Πηγή:

National Library of Medicine