Κρυπτοσποριδίωση

Cryptosporidiosis
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 13/05/2017 - 22:46

Περίληψη

Η κρυπτοσποριδίαση (crypto) είναι μια ασθένεια που προκαλείται από ένα παράσιτο.
 
Το παράσιτο ζει στο έδαφος, στην τροφή και το νερό. Μπορεί επίσης να είναι σε επιφάνειες που έχουν μολυνθεί με απόβλητα. Μπορεί επίσης να μολυνθείτε εάν καταπιείτε το παράσιτο.
 

Συμπτώματα

 Το πιο κοινό σύμπτωμα της Crypto είναι η υδαρής διάρροια. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα εξής:
 
  • Αφυδάτωση
  • Απώλεια βάρους
  • Κράμπες στο στομάχι ή πόνο
  • Πυρετό
  • Ναυτία
  • Εμετό

 

Θεραπείες

Οι περισσότεροι άνθρωποι με κρυπτοσποριδίαση πάνε καλύτερα χωρίς θεραπεία, αλλά η  κρυπτοσποριδίαση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως σε άτομα με HIV / AIDS.
 
Για να μειώσετε τον κίνδυνο της Crypto, πλένετε τα χέρια σας συχνά, αποφύγετε το νερό που μπορεί να έχει μολυνθεί και πλύνετε ή ξεφλουδίστε τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά πριν από το φαγητό.
 
Source: National Library of Medicine
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διάγνωση και ανίχνευση

Η διάγνωση της κρυπτοσποριδίασης γίνεται με εξέταση των δειγμάτων κοπράνων. Επειδή η ανίχνευση του Cryptosporidium μπορεί να είναι δύσκολη, μπορεί να ζητηθεί από τους ασθενείς να υποβάλουν περισσότερα δείγματα κοπράνων για αρκετές ημέρες.  Συχνότερα, τα δείγματα κοπράνων εξετάζονται μικροσκοπικά χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές (π.χ., βαφή με οξύ οξύ, άμεσο φθορίζον αντίσωμα [DFA] και / ή ανοσοπροσδιορισμούς ενζύμων για ανίχνευση αντιγόνων Cryptosporidium sp.).
 

Μοριακές μέθοδοι (π.χ. αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης - PCR) χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε εργαστήρια διαγνωστικής αναφοράς, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση του κρυπτοσποριδίου σε επίπεδο είδους. Οι δοκιμές για το Cryptosporidium δεν γίνονται συνήθως στα περισσότερα εργαστήρια. Ως εκ τούτου, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να ζητήσουν συγκεκριμένα δοκιμές για αυτό το παράσιτο.

 

Source:  Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

 

Πηγή:

National Library of Medicine