Αυτοάνοσα Νοσήματα

autoimmunie diseases
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:26

Περίληψη

Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας προστατεύει από ασθένειες και λοιμώξεις. Αλλά εάν έχετε ένα αυτοάνοσο νόσημα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα στο σώμα σας κατά λάθος.  Αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να επηρεάσουν πολλά μέρη του σώματος.

Παράγοντες Κινδύνου

Κανείς δεν είναι σίγουρος τι προκαλεί ασθένειες αυτοανοσίας.  Τείνουν να ευρίσκονται σε κληρονομικούς παράγοντες μέσα σττις οικογένειες.  Οι γυναίκες  έχουν υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες.

Συμπτώματα

Υπάρχουν περισσότεροι από 80 τύποι αυτοάνοσων νόσων, ενώ μερικά έχουν παρόμοια συμπτώματα. Αυτό καθιστά δύσκολο για τον γιατρό σας να γνωρίζει αν έχετε πραγματικά μια από αυτές τις ασθένειες, και αν ναι, ποιά.

Διάγνωση

Για να γίνει μια διάγνωση μπορεί να είναι απογοητευτικό και αγχωτικό.  Συχνά, τα πρώτα συμπτώματα είναι κόπωση, μυαλγίες και ένα χαμηλό πυρετό.  Το κλασικό σημάδι μιας αυτοάνοσης νόσου είναι φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, θερμότητα, πόνο και οίδημα.

Θεραπείες

Οι αυτοάνοσες ασθένειες μπορεί επίσης να έχουν αναλαμπές, όταν χειροτερεύουν, και υφέσεις, όταν τα συμπτώματα βελτιώνονται ή εξαφανίζονται.    Η θεραπεία εξαρτάται από τη νόσο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ένα σημαντικός στόχος είναι η μείωση της φλεγμονής.   Μερικές φορές οι γιατροί συνταγογραφούν κορτικοστεροειδή ή άλλα φάρμακα που μειώνουν την ανοσολογική σας αντίδραση.

Πηγή:

National Library of Medicine