Αντιγριπικό Εμβόλιο – Παιδιά

Rotavirus vaccine baby
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 26/01/2018 - 18:42

Γιατί τα εμβόλια στα παιδιά είναι τόσο σημαντικά;

Τα εμβόλια προστατεύουν το παιδί σας από δεκαπέντε τουλάχιστον σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες ασθένειες.

Αυτές οι ασθένειες παρατίθενται παρακάτω με τη σειρά που εμφανίζονται στο Πρόγραμμα Ελέγχου των Κέντρων Πρόληψης των Ασθενειών:

 • Ηπατίτιδα Β
 • Ροταϊός
 • Διφθερίτιδα
 • Τετάνος
 • Κοκκύτης
 • Haemophilus Influenzae τύπου b (Hib)
 • Πνευμονιόκοκος
 • Πολιομυελίτις
 • Γρίπη
 • Ιλαρά
 • Παρωτίτιδα
 • Γερμανική ιλαρά
 • Ανεμοβλογιά
 • Ηπατίτιδα Α
 • Μηνιγγιτιδόκοκκος

 

 

Προβολή

 


Αυτές οι ασθένειες είναι πολύ σοβαρές;

Ναί. Παρόλο που δεν θεωρούμε κάποιες ασθένειες ως σοβαρές επειδή δεν τις βλέπουμε τόσο συχνά, οι ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν με εμβόλια μπορεί να είναι ακόμα θανατηφόρες.

Για παράδειγμα, πριν χορηγηθούν τα εμβόλια: 

 • Η ιλαρά σκότωνε εκατοντάδες, μερικές φορές χιλιάδες, ανθρώπους ετησίως.
 • Η διφθερίτιδα σκότωνε πάνω από 10.000 άτομα το χρόνο στη δεκαετία του 1920.
 • Η πολιομυελίτιδα απενεργοποίησε και σκότωσε δεκάδες χιλιάδες παιδιά στη δεκαετία του 1940 και του 1950.

Οι συχνότερες ασθένειες μπορεί επίσης να είναι σοβαρές. Η ανεμουλογιά στέλνει στο νοσοκομείο 12.000 ανθρώπους και σκότωσε περίπου 100 άτομα κάθε χρόνο πριν από τον εμβολιασμό. Ο ροταϊός είναι η πιο κοινή μορφή διάρροιας σε παιδιά παγκοσμίως. Μολύνει σχεδόν όλα τα παιδιά από τις Η.Π.Α. ως την ηλικία των 5 ετών και είναι υπεύθυνος για περίπου 250.000 νοσηλείες κάθε χρόνο στη χώρα αυτή μόνο.

 

Είναι ασφαλή τα εμβόλια;

Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Όπως και κάθε φάρμακο, ωστόσο, δεν είναι 100% άνευ κινδύνου. Τα εμβόλια μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν ήπιες αντιδράσεις, όπως έναν πονόλαιμο ή ήπιο πυρετό. Οι σοβαρές αντιδράσεις είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να συμβούν. Ο Γιατρός θα σας μιλήσει για αυτά προτού εμβολιαστείτε.

Πρέπει να αποφασίσετε τι ρίσκο θα πάρετε - τον κίνδυνο να κολλήσετε μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί από το εμβόλιο ή τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου. Επειδή οι κίνδυνοι από τις ασθένειες είναι πολύ σοβαρές και επειδή οι σοβαρές αντιδράσεις από τα εμβόλια είναι σπάνιες, πιστεύουμε ότι η επιλογή του εμβολιασμού είναι συνήθως το ασφαλέστερο ρίσκο που πρέπει να ληφθεί.

 

Influenza Vaccination Debate

 

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια;

Όταν ένα άτομο κολλάει μια λοίμωξη, το σώμα αντιδρά με την παραγωγή αντισωμάτων. Αυτά τα αντισώματα καταπολεμούν την ασθένεια και βοηθούν το άτομο να αναρρώσει από την ασθένεια. Τα αντισώματα παραμένουν στο σώμα, ακόμη και μετά την πάροδο της νόσου, και προστατεύουν το άτομο από το να κολλήσει και πάλι την ίδια ασθένεια. Αυτό ονομάζεται ανοσία.

Τα εμβόλια δουλεύουν με παρόμοιο τρόπο, προετοιμάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας για να καταπολεμήσει μια ασθένεια χωρίς να δώσει πραγματικά στο παιδί σας την ασθένεια. ένα παιδί εμβολιάζεται, το σώμα του κάνει αντισώματα ενάντια στην ασθένεια. Αυτά τα αντισώματα θα αναγνωρίσουν και θα πολεμήσουν την πραγματική ασθένεια αν αυτή ποτέ προκύψει.


Γιατί τα εμβόλια χορηγούνται σε τόσο μικρή ηλικία; Και γιατί τόσα πολλά μαζί σε μια συνεδρία;

Τα μωρά χρειάζονται αρκετούς εμβολιασμούς που αρχίζουν από τη γέννηση. Χρειάζονται έγκαιρα εμβολιασμούς και συχνά κάνουν πολλά εμβόλια σε μία επίσκεψη. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα ενός μωρού είναι σαν ένα κέλυφος των αυγών - ισχυρό, αλλά εύθραυστο.

Είναι ισχυρό επειδή μπορεί να χειριστεί πολλές ανοσοποιήσεις ταυτόχρονα. Είναι εύθραυστο επειδή όταν τα μωρά κολλάνε μια ασθένεια , μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες για κάτι που θα μπορούσε να προληφθεί από εμβόλια.


Να θυμάστε:

 • Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν πολύ από ασθένειες που προλαμβάνουν τα εμβόλια σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά.
 • Όσο πιο γρήγορα τα μωρά προστατεύονται μέσω της ανοσοποίησης, τόσο το καλύτερο.
 • Μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού "χρησιμοποιείται" για την παραγωγή αντισωμάτων.
 • Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός μωρού μπορεί εύκολα να χειριστεί πολλά εμβόλια σε μία επίσκεψη χωρίς να επιβαρυνθεί.
 • Τα εμβόλια κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρότερο.

 

 

Προβολή

 


Γιατί το μωρό μου χρειάζεται τόσες δόσεις από κάποια εμβόλια και όχι πολλές από άλλα;

Ο αριθμός των δόσεων που χρειάζεται το μωρό σας εξαρτάται από το εάν το εμβόλιο είναι "ζωντανό" (αλλά εξασθενημένο) ή "σκοτωμένο" (αδρανοποιημένο). Τα ζωντανά εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και παρέχουν συνήθως διαρκή προστασία με μία ή δύο δόσεις. Τα σκοτωμένα εμβόλια χρειάζονται αρκετές δόσεις για να δημιουργήσουν ανοσία.

Οι "ενισχυτές" ορισμένων εμβολίων χρειάζονται αργότερα στη ζωή (και μερικές φορές καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους) για τη διατήρηση της προστασίας. Τα παιδιά πρέπει να κάνουν την πρώτη τους δόση κατά τη γέννηση, προτού εγκαταλείψουν το νοσοκομείο (ηπατίτιδα Β).

Στη συνέχεια, σε κάθε επίσκεψη στο παιδί, θα πρέπει να κάνουν περισσότερα με βάση το πρόγραμμα, μερικές φορές μέχρι και έξι σε μία επίσκεψη. παιδίατρός σας θα σας δώσει το πρόγραμμα εμβολιασμών του παιδιού σας.

 

Τα βρέφη είναι απολύτως άνοσα σε ασθένειες;

Όχι. Τα νεογέννητα βρέφη έχουν συχνά ανοσία σε ορισμένες ασθένειες επειδή έχουν αντισώματα από τις μητέρες τους (αποκαλούμενα μητρικά αντισώματα). Ωστόσο, η ανοσία μητρικού αντισώματος είναι μόνο προσωρινή και δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν η μητέρα δεν έχει ίδια ανοσία.
 

Τα μωρά που θηλάζουν πρέπει να ανοσοποιηθούν;

Ναί. Παρά τα γνωστά οφέλη του θηλασμού, όπως η ενισχυμένη προστασία από κάποια κρυολογήματα, οι μολύνσεις των αυτιών και η διάρροια, ο θηλασμός δεν εμποδίζει τις ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλια.

Σε αντίθεση με τα εμβόλια, ο θηλασμός δεν διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους για να παράγει τα αντισώματα που απαιτούνται για την καταπολέμηση πολύ συγκεκριμένων ασθενειών. Ευτυχώς, τα εμβόλια δεν παρεμβαίνουν στην ευεργετική ανοσία που αποκτάται από το θηλασμό, όπως ακριβώς ο θηλασμός δεν εμποδίζει την αποτελεσματικότητα της ανοσοποίησης.


Γιατί πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;

Η ανοσοποίηση είναι ο μοναδικός πιο σημαντικός τρόπος με τον οποίο οι γονείς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από σοβαρές ασθένειες. Η απόφαση να ανοσοποιηθεί το παιδί σας είναι σημαντική. Εξετάστε τους ακόλουθους λόγους όταν λαμβάνετε την απόφασή σας.

 

Λόγοι που Ανοσοποιείστε:

 • Για να αποτρέψετε κάποιες κοινές αλλά και κάποιες σοβαρές ασθένειες. Ορισμένες ασθένειες, όπως το κοκκύτη (κοκκύτης), η γρίπη, η ανεμευλογιά (ανεμοβλογιά) και ο ροταϊός, είναι πολύ συνηθισμένες στις Η.Π.Α. Επιλέγοντας να μην εμβολιαστεί το παιδί σας ενέχει τον κίνδυνο να κολλήσει μια σοβαρή και μερικές φορές θανατηφόρα ασθένεια.
 • Για την πρόληψη ασθενειών που εξακολουθούν να υπάρχουν. Ορισμένες ασθένειες, όπως η ιλαρά και η παρωτίτιδα, εξακολουθούν να εμφανίζονται στις ΗΠΑ σε χαμηλά επίπεδα. Εάν ανοσοποιηθούν λιγότεροι άνθρωποι ενάντια σε αυτές τις ασθένειες, μπορεί να εμφανιστούν εστίες.
 • Για την πρόληψη ασθενειών που είναι κοινές σε άλλα μέρη του κόσμου. Αν και ορισμένες ασθένειες, όπως η πολιομυελίτιδα, είναι σπάνιες ή δεν υπάρχουν στις Η.Π.Α., εξακολουθούν να είναι κοινές σε άλλα μέρη του κόσμου. Με συχνές διεθνείς μετακινήσεις, αυτές οι ασθένειες κυριολεκτικά απέχουν μόνο ένα ταξίδι με το αεροπλάνο.
 • Για να προστατεύσετε άλλους στην οικογένεια και την κοινότητά σας. Με την ανοσοποίηση του παιδιού σας προστατεύετε επίσης αυτούς που:

o Έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

o Δεν έχουν πλήρως ανοσοποιηθεί.

o Δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω ιατρικής πάθησης ή λόγω ηλικίας.

 

Vaccination get your shot

 

Το παιδί μου θα αρρωστήσει αν δεν το ανοσοποιήσω;

Μπορεί. Εάν τα παιδιά δεν εκτίθενται ποτέ σε καμία από αυτές τις ασθένειες, δεν θα αρρωστήσουν. Εάν τα μη ανοσοποιημένα παιδιά εκτίθενται σε οποιαδήποτε από αυτές τις ασθένειες, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να κολλήσουν την ασθένεια. Αυτό που θα συμβεί στην συνέχεια εξαρτάται από το παιδί και την ασθένεια.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων τα παιδιά θα μείνουν στο σπίτι και να βγάλουν κάποιο ήπιο εξάνθημα και πρέπει να μείνουν εκτός του παιδικού σταθμού και του σχολείου για λίγες μέρες. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να αρρωστήσουν αρκετά σοβαρά για να νοσηλευτούν, να υποστούν μόνιμη αναπηρία ή ακόμη και να πεθάνουν.

Όταν τα παιδιά κολλάνε μία από αυτές τις ασθένειες, μπορεί επίσης να τις διαδώσουν σε άλλα παιδιά που δεν έχουν ανοσία. Εάν υπάρχουν αρκετά παιδιά χωρίς ανοσία στην κοινότητά σας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδημία, με πολλά παιδιά να αρρωσταίνουν.


Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας εάν το παιδί μου δεν είναι ανοσοποιημένο;

Υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι το παιδί σας θα μπορούσε να κολλήσει την ασθένεια και να την διαδώσει σε άλλους κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας. Το παιδί σας μπορεί να απουσιάσει νομίμως από το σχολείο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μιας ασθένειας που δεν μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο και δεν έχει ανοσοποιηθεί.


Τι θα συμβεί αν το παιδί μου δεν κάνει όλα τα εμβόλιά του όταν πρέπει ή μείνει πίσω από το χρονοδιάγραμμα;

Τα παιδιά που δεν άρχισαν τις ανοσοποιήσεις τους σε ηλικία δύο μηνών, ή που έκαναν μόνο μερικά από τα εμβόλιά τους, μπορούν ακόμα να ανοσοποιηθούν. Δεν είναι ποτέ αργά για να αρχίσετε να κάνετε εμβολιασμούς! Εάν τα παιδιά έκαναν μόνο λίγα εμβόλια, δεν χρειάζεται να αρχίσουν πάλι - οι λήψεις που έχουν ήδη δοθεί θα μετρηθούν. Απλά συνεχίστε το χρονοδιάγραμμα για τα εναπομείναντα. Εάν έχετε παιδιά που δεν είχαν ανοσοποιηθεί όταν ήταν βρέφη, επικοινωνήστε με το γιατρό, ή την κλινική σας. Αυτοί θα σας ενημερώσουν για το πρόγραμμα του εμβολιασμού που θα ακολουθήσετε.

 

Προβολή

 

 

 

 

Source:

US Washington State – Department of Health

US – Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 

 

Πηγή: