Ανοσοποίηση

immunization
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:25

Περίληψη

Τα εμβόλια μπορεί να πονάνε λίγο, αλλά οι ασθένειες που μπορεί να αποτρέψουν είναι πολύ χειρότερες, καθώς πολλές από αυτές είναι ακόμη και απειλητικές για τη ζωή.
 

Προγράμματα εμβολιασμών

Τα προγράμματα ανοσοποίησης, ή εμβολιασμών, είναι απαραίτητα, διότι προστατεύουν από ασθένειες όπως η ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, ηπατίτιδα Β, πολιομυελίτιδα, τέτανος,  διφθερίτιδα και κοκίτη.   Οι εμβολιασμοί είναι σημαντικοί τόσο για τους ενήλικες όσο και τα παιδιά.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τα μικρόβια με την παραγωγή ουσιών για την καταπολέμησή τους.   Μόλις το κάνει μία φορά, το ανοσοποιητικό σύστημα "θυμάται" το μικρόβιο και μπορεί να αγωνιστεί και πάλι, καθώς τα εμβόλια περιέχουν μικρόβια που έχουν σκοτωθεί ή αποδυναμωθεί.  
 
Όταν χορηγούνται σε ένα υγιές άτομο, τα εμβόλια ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να ανταποκριθεί και επομένως βοηθά τα άτομα να αποκτήσουν ανοσία.
 
Πριν την χρήση των εμβολίων, οι άνθρωποι έχτιζαν το ανοσοποιητικό τους μόνο όταν πραγματικά κολλούσαν  μια ασθένεια και κατάφερναν να επιβιώσουν από αυτή.   Οι εμβολιασμοί είναι ένας ευκολότερος και λιγότερο επικίνδυνος τρόπος για να χτιστεί το ανοσοποιητικό.

Πηγή:

National Library of Medicine